Mersin Afetlere Daha Dirençli Bir Kent Olma Yolunda

  • Mersin
  • Mart 11, 2025
  • 0 Comments

Mersin Afetlere Daha Dirençli! Mersin’de yaşayan tüm bireylerin sağlıklı, huzurlu ve güvenli bir şekilde hayatlarına devam edebilmeleri için etkin bir çalışma sürdüren Mersin Büyükşehir Belediyesi; kent genelinde yaşanabilecek olası bir afet riskine ve yaşanabilecek krizlere karşı Afet İşleri Dairesi Başkanlığı koordinesinde önemli projelere imza atıyor.

İlk olarak ‘Mersin Afet Yönetimi Çalıştayı’nı gerçekleştiren Büyükşehir, alanında yetkin isimlerle fikir alışverişi yaparak, bu çalıştayda tüm afet yönetim planlarının temelini attı. Konumu itibari ile çevresinde meydana gelebilecek depremlerin kent genelinde hissedilmesiyle yaşanabilecek olumsuzluklara karşı ‘Mersin İli Deprem Sakınım Stratejik Eylem Planı’ oluşturuldu.

Kısa, orta ve uzun vadeli eylem ve faaliyetleri içeren planda, deprem riski ile mücadelede önemli bir yol haritası oluşturuldu. Özellikle sahil bandında, zemin sıvılaşması ve yapı kalitesi nedeni ile risk altında olan yapıların sağlamlığını artırmayı ve daha güvenli konutlar yapmayı hedefleyen Büyükşehir, ‘Kentsel Dönüşüm Altyapı Planlaması ve Sosyal Konut Altyapı Planlaması projelerini hayata geçirdi.

Mersin Afetlere Daha Dirençli

Okul çağından yetişkinlere kadar her yaş grubunun afet bilincinin geliştirilmesi hedefleniyor

Mersin’deki tüm ilçelerde afet bilincinin artırılması amacıyla, okul çağındaki çocuklardan yetişkinlere kadar her yaş grubuna yönelik ‘Afet Bilinci Eğitimleri’ verilerek, olası afetlere karşı hazır bir toplum oluşturulması hedefleniyor. Bu kapsamda afetlere karşı hazır olabilmek amacıyla muhtarlarla iş birliği yaparak geniş bir eğitim ağı kurmayı hedefleyen Büyükşehir, ‘Muhtarlara Yönelik Afet Farkındalık Eğitimi’ düzenledi.

İlerleyen günlerde hem çevreyi koruyacak, hem de afet anında insanların dikkatini çekecek ‘Geri Dönüşüm Malzemeleri ile Acil Durum Düdüğü’ projesini hayata geçirmeyi planlayan Büyükşehir, vatandaşlara hem afet güvenliği hem de geri dönüşüm bilincini kazandırmayı amaçlıyor. Yeni teknolojilerin yaratmış olduğu fırsatları da bu sürece dahil eden Büyükşehir; Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi’nde, deprem anında vatandaşların davranışlarını kontrol altında tutabilmesini sağlamak ve doğru karar vermelerine yardımcı olmak amacıyla ‘VR Teknolojisi ile Deprem Simülasyonu’ oluşturdu.

Mersin’de yaşayan her canlının belediyesi olma amacıyla çalışmalarını sürdüren Büyükşehir; bu süreçte kamu kurum ve kuruluşları, oda, dernek, vakıf gibi kent paydaşlarını da içine alan projelerle, daha dirençli bir kent oluşturmaya yönelik projeler üretmeye devam edecek.

Mersin Afetlere Daha Dirençli

“Afet risklerinin belirlenmesi ve önlenmesi için pek çok çalışmaya imza attık”

Mersin Büyükşehir Belediyesi Afet İşleri Dairesi Başkanı Dr. Kemal Zorlu; 2023 yılında kurulan dairenin, kent genelinde afet tehlike ve risklerinin belirlenmesi ve aynı zamanda bu risklerle ilgili önlemlerin alınması için birçok çalışmaya imza attığını ifade etti. ‘Mersin Afet Yönetimi Çalıştayı’nı gerçekleştirerek, buradan çıkan veriler ışığında Mersin’in afet, tehlike ve risklerine dair çalışmalara başladıklarını dile getiren Zorlu, “Mersin’in afet tehlikelerini değerlendirdiğimizde; depremden önce birinci sırada sel ve su baskınlarının, ikinci sırada kütle hareketleri dediğimiz heyelanlar ve kaya düşmelerinin, üçüncü sırada ise deprem tehlikesinin geldiğini görüyoruz. Ancak, depremin yarattığı sonuçlar, meydana getirdiği can kayıpları ve verdiği zararlar itibariyle, afet konusunda depreme odaklanıyoruz. Bu nedenle Mersin’de öncelikli olarak deprem tehlikesini tespit edip, buna dair önlemlerin alması ile ilgili çalışmaları birinci sıraya koyduk” ifadelerine yer verdi.

“Deprem konusunda kısa, orta ve uzun vadeli eylem planları oluşturduk”

Mersin’de deprem kapsamında en önemli tehlikelerin başında zemin sıvılaşma riski olduğunu, bu kapsamda ‘Mersin Deprem Sakınım Stratejik Eylem Planı’ oluşturduklarını dile getirdi. Bu çalışmaların Tarsus, Erdemli ve 4 merkez ilçeyi kapsadığını kaydeden Zorlu, Mersin’de 64 adet kentsel dönüşüm alanı belirlediklerini, bu sayede Mersin’in bir anlamda fotoğrafını da çektiklerini belirterek, “Elde ettiğimiz bu veriler ışığında, ada bazlı yerinde dönüşüm projesi üzerinde çalışmaya başladık ve bu yıl içerisinde hayata geçirmeyi planlıyoruz. Bunun dışında, daha büyük ölçekli ifade edebileceğimiz bir kentsel dönüşüm projesi ile ilgili fizibilite ve hazırlık çalışmalarını gerçekleştiriyoruz. Tüm bunların yanı sıra; dirençli kentler ve sağlam yapılarda insanların yaşamasını desteklemek amacıyla, ekonomik koşulların da zorluğunu düşünerek, Başkanımız Sayın Vahap Seçer’in de açıklamış olduğu ‘Sosyal Konut’ projesi ile ilgili çalışmalarımızı da gerçekleştiriyoruz” dedi.

Mersin Afetlere Daha Dirençli

“Her yaş grubuna afet farkındalık eğitimleri veriyoruz”

Yapılan çalışmalarla Mersin’in afetlere karşı daha dirençli bir kent olması yolunda önemli katkılar sağlamış olacaklarını sözlerine ekleyen Zorlu, bu süreci vatandaşlarla birlikte yürütmek adına her yaş grubuna afet farkındalık eğitimleri verdiklerini de belirtti. Zorlu, “Öncelikle muhtarlara yönelik bir afet farkındalık eğitimi gerçekleştirdik. Muhtarlara afet öncesinde, anında ve sonrasında yapması gerekenleri anlattık. Çünkü muhtarlar bu tür durumlarda kilit rol oynuyorlar. Vatandaşla kamu kurumları ve yardım getirenler arasında bir köprü görevi oluşturuyorlar. Bunun dışında, toplumun diğer katmanlarına afet farkındalık eğitimleri verme ile ilgili çalışmalarımız var. Burada ilk sırada çocuklar geliyor ve onlara yönelik yaptığımız afet eğitimi programları var” dedi.

“Mersin’in afetlere daha dirençli bir kent olması için çalışmalarımız devam ediyor”

Mercan 100. Yıl İklim ve Çevre Bilim Merkezi’nde deprem, yangın gibi pek çok afeti anlatan simülatörlerin yer aldığı alanlar olduğunu kaydeden Zorlu, özellikle çocuklara bu simülatörler aracılığı ile afet eğitimleri verdiklerini dile getirerek, “Bir kentin afetlere dirençli bir kent olması, sadece bir kurum ve kuruluşun gerçekleştireceği bir şey değil. Afetlere hazır ve dirençli olmak için; merkezi idare, büyükşehir belediyeleri, ilçe belediyeleri, eğitim ve kamu kurumları ve vatandaşlarla hep birlikte çalışma yürütülmesi gerekiyor. Bunun bir ayağı da aslında inşaat sektörü. İnşaat sektörü vatandaşlarla, belediyelerle, kamu kurumlarıyla birlikte, bu dönüşümde çok ciddi bir rol oynayacak. Büyükşehir Belediyesi olarak Mersin’in afetlere daha dirençli bir kent olması için, çalışmalarımızı hızla sürdürüyoruz. Bu işi ancak hep birlikte gerçekleştirebiliriz” ifadelerini kullandı.

 

Aren Neva

Eleştiri, düşünce ve yorumlarla gündemi podcast'lediğim bir haber portalı.

İlgili Haberler

İl Olma Potansiyeli Olan 5 İlçe

İl Olma Potansiyeli Olan 5 İlçe! Türkiye’nin birçok ilçesi, nüfusu, ekonomik gücü, coğrafi konumu ve tarihi geçmişi ile il olma potansiyeline sahip. Özellikle bazı ilçeler, mevcut birçok ilden daha gelişmiş durumda. Hem yerel halk hem…

Mersin Taş Bina Kent Müzesine Dönüşüyor

Mersin’in tarihine ve kültürel değerlerine sahip çıkmayı hedefleyen Mersin Büyükşehir Belediyesi, Taş Bina’yı ‘Kent Müzesi’ olarak kente kazandırmak için yürüttüğü restorasyon çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi Fen İşleri Dairesi Başkanlığı koordinesinde yürütülen restorasyon çalışmaları, yapının…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Kaçırdığın Haberler

GÜNLÜK SAÇ RUTİNİ ERKEKLER İÇİN

GÜNLÜK SAÇ RUTİNİ ERKEKLER İÇİN
İl Olma Potansiyeli Olan 5 İlçe

Mersin Taş Bina Kent Müzesine Dönüşüyor

Mersin Taş Bina Kent Müzesine Dönüşüyor

Evde Doğal Yöntemlerle Cilt Beyazlatma

Evde Doğal Yöntemlerle Cilt Beyazlatma
google.com, pub-5344518190537118, DIRECT, f08c47fec0942fa0
What do you like about this page?

0 / 400